Over deze website


De basis van deze website dateert uit 2001. Er was destijds (pre-Wikipedia) nauwelijks informatie over de Nederlandse meteorieten op het internet te vinden. De auteur besloot toen om zelf een website over de Nederlandse meteorieten te maken. De eerste nog eenvoudige versie van de website verscheen op het internet in 2001. In 2003 en opnieuw in 2012 is de vormgeving fors aangepast en is er nog meer informatie toegevoegd.

Deze website is informatief bedoeld. Het is niet bedoeld als aktief meldpunt voor meteorietvondsten. Niettemin, mocht u denken een nieuwe Nederlandse meteoriet gevonden te hebben, dan heeft dat in principe mijn interesse.


Over de auteur van deze website:

Dr Marco Langbroek (1970) is archeoloog, professioneel meteorietonderzoeker en amateurastronoom, heeft gewerkt aan de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam en is thans als tijdelijk medewerker verbonden aan de afdeling geologie van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden (het Nationaal Natuurhistorisch Museum). Hij woont in Leiden. 

Hij is een kenner van meteorieten en heeft  een goede kennis van gesteenten en de geologie van Nederland. Hij is  één van de primaire wetenschappelijke onderzoekers van de Nederlandse Diepenveen en Broek in Waterland meteorieten. Hij heeft daarnaast meerdere nieuwe planetoiden ontdekt, waaronder twee Near Earth Asteroids. In 2008 vernoemde de Internationale Astronomische Unie (IAU) een planetoide naar hem: planetoide (183294) Langbroek. In 2012 kreeg hij voor zijn aktiviteiten de Dr. J. van der Bildt Prijs toegekend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Sinds 1992 onderzoekt hij meldingen van meteorietvondsten voor de Dutch Meteor Society (DMS) en de laatste jaren ook meteorietmeldingen bij Naturalis.

auteur met Diepenveen

De auteur van deze website, Dr Marco Langbroek, in 2012 met de Diepenveen meteoriet

Contact
  notitie


U kunt met mij in contact komen door een e-mail te sturen naar: meteorieten "apestaart" langbroek.org ("apestaart" is het symbool @). Lees echter eerst de onderstaande tekst!

Belangrijk: antwoord is niet gegarandeerd

Dit is niet uit onbeleefdheid, maar simpelweg omdat ik soms te veel meldingen krijg. Met name rond de grote meteorenzwermen krijg ik zeer veel meldingen van mogelijke meteorieten. Het is onmogelijk die allemaal op te volgen. Ik antwoord daarom doorgaans alléén op meldingen die daadwerkelijk interessant lijken, goede duidelijke gegevens aanleveren (zie onder) en sowieso uitsluitend op vondsten gedaan in Nederland. 

Zorg dat uw e-mail in ieder geval de volgende duidelijke informatie bevat:

- Goede, scherpe en correct belichte digitale foto's van het voorwerp (niet meer dan 2 Mb totaal);

- Duidelijke informatie over wanneer, waar, hoe en door wie het voorwerp is gevonden;

- Naam en contactgegevens (in ieder geval uw e-mail adres).

 
Krijgt u geen antwoord van mij maar wilt u toch meer over uw voorwerp weten, dan raad ik u aan een bezoek te brengen aan een regionaal geologisch of natuurhistorisch museum. Wend u tot een gesteente geoloog en niet tot een astronoom (sterrenkundige) of meteoroloog. Medewerkers van beroeps- en volkssterrenwachten en sterrenkundige en meteorologische instituten hebben, in tegensteling tot wat veel mensen denken, meestal weinig kennis op het gebied van meteorieten en gesteenten. Meestal komen meldingen aan zulke instituten via een omweg alsnog bij mij terecht.

Metalen voorwerpen: deze zijn zeer problematisch. Ons land ligt vol met metaalhoudende industriele afvalprodukten (95% van de meldingen die ik krijg betreft industriele slakken). Soms zijn die op uiterlijk herkenbaar maar vaak ook niet, en dan is er een (duur) laboratoriumonderzoek voor nodig om hun werkelijke aard vast te stellen. Het blijkt zeer moeilijk om hier onderzoeksinstituten voor te interesseren, juist omdat het in 99 van de 100 gevallen géén meteoriet betreft.

Gevallen voorwerpen: regelmatig krijg ik meldingen van voorwerpen die men, naar men zegt, heeft zien vallen (soms met schade tot gevolg). In tot nog toe alle gevallen bleken dit echter géén meteorieten... Dit zijn (zeker daar waar schade is aangericht) intrigerende gevallen. Vermoedelijk gaat het vaak om vandalisme. Ik heb daarnaast inmiddels twee gevallen meegemaakt waar iets uit het landingsgestel van een vliegtuig viel. Ook slepen en gooien sommige vogels met steentjes (de tegenwoordig in ons land verwilderde halsbandparkieten bijvoorbeeld).

Soms zijn dit soort gevallen onoplosbaar: het voorwerp is dan duidelijk van aardse oorsprong (en regelmatig duidelijk kunstmatig) maar een duidelijke verklaring voor de waargenomen "val" ontbreekt. Bottom line: niet alles wat uit de lucht komt vallen, is noodzakelijk een meteoriet. Bij een dergelijke gebeurtenis dient u in eerste instantie aan vandalisme te denken.

Werkstukken: Ik krijg regelmatig e-mails van scholieren die informatie voor een werkstuk zoeken. Op zulke verzoeken kan ik helaas niet ingaan (daar heb ik de tijd en middelen niet voor). Je zult het moeten doen met de informatie op deze website (dat is al behoorlijk wat tenslotte!), en met wat je zelf in bibliotheken en via bijvoorbeeld Google Books en Google Scholar kunt opzoeken. Houd er wel rekening mee dat op het internet ook veel onzin over meteorieten te vinden is. En dat het bij 9 van de 10 krantenberichten over een "meteorietval" niet om echte meteorieten gaat. Kranten en nieuws-sites zijn uitermate onbetrouwbare bronnen in deze.

Herziene tekst (c) 2012-2017 Dr Marco Langbroek